De Kiefhoek

Rotterdam is de thuishaven van een aantal verborgen parels van het modernisme. In veel gevallen bevinden deze bouwwerken zich buiten het stadscentrum en zijn ze daardoor niet altijd even makkelijk te vinden. Zo ligt de socialistische woonwijk de Kiefhoek op de zuidoever van de Maas en is de buurt afgescheiden van de doorgaande weg door een dijkje.

Deze woonwijk is het onbetwiste hoogtepunt van het modernisme in de Rotterdamse sociale woningbouw. Het was met de Kiefhoek uit 1927 dat J. J. P. Oud zijn reputatie als moderne architect vestigde. Voor de indeling van de 294 eengezinswoningen op Rotterdam-Zuid ontwierp Oud een gestandaardiseerde plattegrond, zodat er seriematig en dus relatief goedkoop gebouwd kon worden.

De woningen waren klein, maar praktisch voorzien van allerlei handige inbouwelementen, zoals kastjes, een stookplaats en een kapstok met hoedenplank. In de wijk werden verschillende centrale voorzieningen opgetrokken in dezelfde bouwstijl, zoals twee winkels, een waterstokerij en een kerkje.

Een rondleiding door de Kiefhoek start in de unieke museumwoning aan het Hendrik Idoplein, die uitsluitend samen met een gids te bezoeken is en je een goede indruk geeft van het vernuftige ontwerp. Daarna ga je op pad door de bijzondere woonwijk en onderweg vertelt een enthousiaste gids je alles over het revolutionaire stedenbouwkundige concept van architect Oud.

Type

  • Wandeltour

Prijs/Duur

  • € 125,- excl. BTW per gids
  • 1 uur
  • Max 15 deelnemers per gids

Start Locatie

  • Hendrik Idoplein 2