Rotterdam Ontrafelt…

Een interactief educatieprogramma voor VO en MBO over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam en de betekenis daarvan in de hedendaagse stad.

Met meer dan 200 nationaliteiten en een bevolking waarvan meer dan de helft een migrantenachtergrond heeft, is Rotterdam een bruisende smeltkroes van culturen, tradities en talen. Deze diverse stad draagt de sporen van ons koloniale verleden in de bevolking waar 1 op de 8 Rotterdammers voorouders heeft die ooit tot slaaf gemaakt zijn. Een geschiedenis die doorwerkt in de vorm van hedendaags racisme, discriminatie en uitsluiting. 

In het historische decor van het Haringvliet duiken we de koloniale en slavernijgeschiedenis van Rotterdam in met een begeleide wandeling die de structuren, achtergronden en referenties van 400 jaar kolonialisme blootlegt aan hand van uitleg, anekdotes en tekeningen. Na deze actieve geschiedenisles gaan de jongeren aan de slag met een workshop, waarbij zij hun indrukken, vragen en meningen kunnen delen maar ook kijken hoe het verleden doorwerkt in hun eigen levens. Hierover kunnen ze met elkaar in gesprek en gezamenlijk werken aan oplossingen voor een stad waar iedereen zich thuis voelt.

Kom meer te weten over deze verborgen geschiedenis van Rotterdam en de betekenis daarvan voor de hedendaagse stad. Voor meer informatie bel met 010-4332231

Rotterdam Ontrafelt is een samenwerkingsverband met de Cultuurschool en RUTU Rotterdam en in opdracht van Stichting Je Moeder uitgevoerd. Het programma is tot stand gekomen middels financiële bijdrages van Gemeente Rotterdam en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Type

  • Wandeltour

Prijs/Duur

  • 350,- ex btw per groep
  • 2,5 uur
  • Max 20 pers. per gids en workshopleider

Start Locatie

  • Mariniersmuseum – Wijnhaven 7-13

Boek nu

Foto Credits: Sabine Woudenberg