Kunst tussen de ruïnes

Wat de grachten zijn voor Amsterdam, zijn de singels voor Rotterdam. Vanaf de 19e eeuw werden die gegraven als groene longen voor de stad, ontworpen voor een betere waterkwaliteit in reactie op de vreselijke choleraepidemie. Bijkomend voordeel was een lommerrijke schoonheid. De parkachtige Heemraadssingel met zijn brede groene taluds werd in 1900 aangelegd en trok notarissen, advocaten, bankiers en succesvolle ondernemers. Maar toen kwam de Tweede Wereldoorlog. Daarop streek hier een ander soort mensen neer. De ene na de andere nationaalsocialistische organisatie vorderde er panden, in nota bene een gebied waar veel Joodse burgerij woonde, onder wie enkele kunstenaars. Deze wandelroute voert dan ook langs een geschiedenis waar de repressie voelbaarder was dan waar ook in Rotterdam.

In samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen.

Deze tour wordt georganiseerd in het kader van het grote onderzoeksproject ‘Kunst tussen de ruïnes’ van Museum Boijmans Van Beuningen. Hoe verliep het leven voor Rotterdamse kunstenaars in de nasleep van het bombardement op 14 mei 1940? Hoe overleefden zij? En voor welke onmogelijke keuzes kwamen zij te staan? Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt: gedurende de bezetting bloeide de kunstwereld op.

Rotterdam -Heemraadsingel van Sleding, J.

Kunsthistoricus en gastconservator Sandra Smets scheef het boek De vuurvogelgeneratie,  waarin ze het leven beschrijft van een tiental kunstenaars tijdens de oorlog in Rotterdam. Gebaseerd op haar ondervindingen neemt een van onze professionele gidsen u mee langs de woonhuizen en door de vergeten verhalen en levens van deze Rotterdamse kunstenaars. Daarbij voorzien onze gidsen u van de nodige histories context van zowel het gebied als van het behouden en in enkele gevallen zelfs opbloeien van een kunstenaarschap tijdens bezetting.  

De rondleiding loopt langs de Heemraadsingel. De duur van de rondleiding is op aanvraag en start vanaf 1,5 uur. Contacteer ons voor meer informatie!

Op 26 november, 17 december en 14 januari organiseren wij instaprondleidingen. Boek uw ticket via deze link!

Type

  • Wandeltour

Prijs/Duur

  • €160,- ex 21% btw
  • vanaf: 1,5 uur
  • Max 15 deelnemers

Start Locatie

  • G.W. Burgerplein, Rotterdam

Boek nu

End locatie: Tuschinskimonument, Rochussenstraat, Rotterdam. Duur is op aanvraag: – Duur tour 1,5 uur – €160,- ex 21% btw – Duur tour 2 uur – €210,- ex 21% btw – Duur tour 2,5 uur – €235,- ex 21% btw

Fotocredits – Banner Beeld – Marcel Broodthaers, Zonder titel, circa 1958, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.