Leren kijken: de architectuur van Rotterdam

Rotterdam is vanuit architectonisch oogpunt gezien misschien wel de interessantste stad van Nederland.

In elke andere stad domineert in de historische kern de Middeleeuwen of de 16e tot en met de 19e eeuw, maar in Rotterdam vind je juist een bijzondere combinatie van historische kerken, klassieke gebouwen en hypermoderne architectuur. Wandel je een stukje door het centrum van de stad, dan maak je al snel een tocht langs vijf eeuwen bouwgeschiedenis. Hoe de stad er nu uitziet is het gevolg van verschillende ingrijpende gebeurtenissen, keuzes en ontwikkelingen. De verschillende stadsbranden, het bombardement 1940, nieuwe gemeentelijke visies op de stad en de nietsontziende sloopkogels hebben Rotterdam dit eclectische en dynamische stadsbeeld doen opleveren.

In dit onderwijsprogramma draait het om de beleving van en bewustwording op de bebouwde omgeving. Tijdens de rondleiding door het stadscentrum krijgen de leerlingen verhalen over de bouwgeschiedenis van de stad en tevens leren kijken naar architectuur en de manier waarop bewoners en bezoekers de gebouwen en de publieke ruimte gebruiken.

Met de workshops van de Cultuurschool gaan leerlingen zelf met deze omgeving aan de slag.

Digitale Skyline
Samen met een vormgever kijken de leerlingen naar de skyline van Rotterdam. Waar is de ruimte voor de vernieuwende architectuur. Met een 3D programma ontwerpen we onze eigen gebouwen voor de lege ruimte die we nog zien in de stad. Door Augmented reality kunnen we als we via de Ipad kijken, onze eigen ontwerpen in de stad plaatsten. 

Architectuurfotografie
De leerlingen, met eigen telefoon, gaan samen met fotograaf op pad in de omgeving van de bibliotheek en Markthal om naast te leren kijken ook echt iets met het kijken te gaan doen. Ze krijgen opdrachten die gaan over het lijnenspel van architectuur, de combinatie van oud en nieuw en hoe je dit het beste spannend in beeld kan brengen. 

Type

  • Wandeltour

Prijs/Duur

  • € 285,- excl. btw per gids en workshop
  • 2 uur
  • ca 15 leerlingen per gids

Start Locatie

  • aan de Binnenrotte

Boek nu

Betaling met Cultuurkaart mogelijk