Rondleiding Van Nelle Fabriek

Aan de oever van de Delfshavense Schie ligt een bijzonder UNESCO-werelderfgoed: de Van Nelle Fabriek. Dit unieke gebouw uit 1931 wordt beschouwd als hét monument van het Nederlands modernisme.

Nét voor de pandemische uitbraak van de Spaanse Griep besloot de Rotterdamse firma Van Nelle tot de bouw van een grote, nieuwe fabriek om al hun bedompte en slecht geventileerde pandjes in de binnenstad te vervangen. Het zou een progressief en revolutionair ontwerp worden, waardoor lucht, licht en ruimte een heel nieuwe betekenis kregen in de architectuur. Tot op de dag van vandaag is het zonder twijfel een van de meest bijzondere gebouwen die de stad rijk is; Le Corbusier noemde het niet voor niets “het mooiste schouwspel van de moderne tijd”.

Wil je de Van Nelle Fabriek zelf ontdekken? UrbanGuides is er trots op al sinds 2004 rondleidingen te geven door dit ‘glazen paleis’. In een gebouwentour van een uur komt de architectuur, de geschiedenis van Van Nelle, het productieproces in de fabriek en de transformatie naar een nieuwe toekomst aan bod. Met de corona-uitbraak in het achterhoofd is het extra bijzonder om te zien hoe de ontwerpers op het gebied van hygiëne en ventilatie hun tijd ver vooruit waren.

Ontdek samen met een van onze ervaren architectuurgidsen waarom dit baanbrekende ontwerp van internationale betekenis was en tot de dag van vandaag nog altijd relevant is.

Instaptours
Wil je liever aansluiten bij een van de speciale Van Nelle-instaptours die we samen met het Chabot Museum organiseren? Dat kan elke zaterdag en zondag. Tijden en tickets vind je hier.

Type

  • Gebouwentour

Prijs/Duur

  • € 100,- excl. BTW per gids & € 2,50 entree per persoon excl. btw
  • 1 uur
  • Max 15 deelnemers per gids

Start Locatie

  • Van Nelleweg 1