BoTu wijk op menskracht

Bospolder-Tussendijken, ook wel liefkozend BoTu genoemd, wordt in 2035 de eerste klimaatneutrale wijk van Rotterdam. Het Huis van de Toekomst zet zich hier in voor een duurzame energietransitie. Honderd jaar geleden werd de wijk gebouwd in een periode waarin gas- en elektra-aansluitingen nog niet vanzelfsprekend waren. De wijk is er qua infrastructuur al klaar voor, nu wij zelf nog!

Hoe kunnen we onze eigen energie tezamen met natuurstroom zo efficiënt mogelijk inzetten? Reis met ons mee naar de toekomst, waarin de wijk opnieuw op menskracht draait. Tijdens deze reis kijken we ook naar het verleden, welke principes van ruim een eeuw geleden waren eigenlijk al duurzaam en kunnen we opnieuw inzetten?

Tussen 1910 en 1935 werd de wijk gebouwd voor de arbeiders van de snelgroeiende haven. Het was een periode van vernieuwing en vooruitgang. De verbetering van de leefomstandigheden van de havenarbeiders en hun gezin stond centraal bij het ontwerpen van de wijk. Zo werd gedacht, een gezond en gelukkig mens is productiever. Deze ideeën resulteerden in een buitenruimte met verschillende pleinen en brede wandelstraten, maar ook in verschillende gemeenschappelijke voorzieningen zoals de groene binnentuinen, het badhuis en de wasserij. Het tempo in de wijk was langzamer dan nu, alle voorzieningen lagen op loopafstand en van druk autoverkeer was nog geen sprake. Ook binnen de woonblokken en woningen werd geëxperimenteerd met het verbeteren van het woongenot. Zo werden de woningen efficiënt ingedeeld en geleidelijk aangesloten op het gas- en elektranet.

In klimaatneutraal BoTu worden duurzame principes over wonen en leven van ruim een eeuw geleden gecombineerd met de modernste technieken. In deze toekomst zorgt de combinatie van menskracht tezamen met biomassa-, wind- en zonne-energie voor de wijk met de laagste energierekening van Nederland. Een groot deel van de woningen kan zelfs weer van het gas- en elektranet af!

Het Huis van de Toekomst en UrbanGuides nemen je mee door Bospolder-Tussendijken, om niet alleen de wijk, maar ook de wereldwijde opgave voor energietransitie met nieuwe ogen te bekijken.

BoTu: Buurt op menskracht is in nauwe samenwerking met Huis van de Toekomst tot stand gebracht, meer info over Huis van de Toekomst, zie www.huisvandetoekomst.org

Afbeelding: Melle Smets – Huis van de Toekomst

Type

  • Wandeltour

Prijs/Duur

  • 210,- ex btw – per gids
  • 2 uur
  • Max 15 pers. per gids

Start Locatie

  • HUIS VAN DE TOEKOMST (BOTU) – Jan Kobellstraat 56a