Wijk op menskracht
Bospolder-Tussendijken, ook wel liefkozend BoTu genoemd, wordt in 2035 de eerste klimaatneutrale wijk van Rotterdam. Het Huis van de Toekomst zet zich hier in voor een duurzame energietransitie. Honderd jaar geleden werd de wijk gebouwd in een periode waarin gas- en elektra-aansluitingen nog niet vanzelfsprekend waren. De wijk is er daarom al klaar voor, nu wij nog! Hoe kunnen we onze eigen energie tezamen met natuurstroom zo efficiënt mogelijk inzetten? Reis met UrbanGuides mee naar de toekomst, waarin de wijk opnieuw op menskracht draait. Tijdens deze reis wordt er ook gekeken naar het verleden; welke principes van ruim een eeuw geleden waren eigenlijk al duurzaam en kunnen opnieuw worden ingezet?
Tussen 1910 en 1935 werd Bospolder-Tussendijken gebouwd voor de arbeiders van de snelgroeiende haven. Het was een periode van vernieuwing en vooruitgang. De verbetering van de leefomstandigheden van de havenarbeiders en hun gezin stond centraal bij het ontwerpen van de wijk. Zo werd gedacht: “een gezond en gelukkig mens is productiever”. Dit vertaalde zich in de buitenruimte naar de pleinen en brede wandelstraten, en ook naar de gemeenschappelijke voorzieningen zoals de groene binnentuinen, het badhuis en de wasserij. Het tempo in de wijk was langzamer dan nu, alle voorzieningen lagen op loopafstand en van druk autoverkeer was nog geen sprake. Ook binnen de woonblokken en woningen werd geëxperimenteerd met het verbeteren van het woongenot. Zo werden de woningen efficiënt ingedeeld en geleidelijk aangesloten op het gas- en elektranet.
In klimaatneutraal BoTu worden duurzame principes over wonen en leven van ruim een eeuw geleden gecombineerd met de modernste technieken. In deze toekomst zorgt de combinatie van menskracht tezamen met biomassa-, wind- en zonne-energie voor de wijk met de laagste energierekening van Nederland. Een groot deel van de woningen kan zelfs weer van het gas- en elektranet af!
Het Huis van de Toekomst en UrbanGuides nemen je mee door Bospolder-Tussendijken, om niet alleen de wijk, maar ook de wereldwijde opgave voor energietransitie met nieuwe ogen te bekijken.
‘BoTu: Buurt op menskracht’ is in nauwe samenwerking met Huis van de Toekomst tot stand gebracht; meer info over Huis van de Toekomst zie: www.huisvandetoekomst.org
Type
- Klimaat
Prijs/Duur
- Prijs: €250,00 (inclusief bijdrage aan Huis van de Toekomst)
- 2 uur
- Maximaal 15 deelnemers per begeleider
Start Locatie
- Jan Kobellstraat 56a (Huis van de Toekomst)
Boek nu