RDM Campus

Eén van Rotterdams meest spectaculaire voorbeelden van herbestemming is te vinden op Heijplaat. Daar is de honderd jaar oude scheepswerf van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) omgevormd tot een dynamisch Makers District. Het uitgestrekte complex wordt nu gebruikt voor het geven van onderwijs en het stimuleren van innovatie. Het is in volle glorie te bewonderen tijdens een rondleiding van UrbanGuides.

Met de oprichting van de RDM in 1902 werd ook een compleet fabrieksdorp gebouwd op Heijplaat, gebaseerd op de Engelse tuindorpen. Samen met het Quarantaineterrein vormt dit gebied een bijzondere enclave midden in het moderne Rotterdam. Het is een van de havengebieden met een belangrijke cultuurhistorische waarde die de stad rijk is. Het oude hoofdkantoor is compleet gerenoveerd. Het belangrijkste deel hiervan dateert uit de jaren 1913–1916 en heeft een monumentale marmeren vloer en een directiekamer en commissarissenkamer in Art Deco-stijl.
Tegenwoordig kun je de voormalige bouwplaats van het ss Rotterdam als onderwijscampus ervaren in een rondleiding van UrbanGuides. Samen met een architectuurgids bezoek je de voormalige machinehal Innovation Dock, een monumentale industriële hal met een oppervlakte van zo’n 23.000 m2 en hoogtes oplopend tot wel 20 meter. Vandaag de dag werken onderwijs en bedrijven hier onder het motto Research, Design & Manufacturing (RDM) samen aan duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van bouwen, mobiliteit en energie.
Tijdens een wandeling over Heijplaat verken je samen met een architectuurgids het gebied en bekijk je hoe met behoud van de historie, ruimtes zijn gecreëerd voor technisch onderwijs van de Hogeschool Rotterdam, het Albeda College en de vele innovatieve bedrijven, van start-up tot grote speler.


Voor reserveringen en meer informatie over de rondleidingen kun je contact opnemen met het RDM-informatiecentrum via telefoonnummer 010 – 252 44 72 of per e-mail via rondleidingenrdm@portofrotterdam.com.

Type

  • Wandeltour

Prijs/Duur

  • Op aanvraag
  • 1,5
  • Max 15 deelnemers per gids

Start Locatie

  • Klinknagelstraat 2