Rondom de Rijnhaven

Wie vanaf de Veerhaven naar de zuidoever kijkt ziet een architectuurspektakel dat bijna on-Nederlands te noemen is. Van bescheiden bouwblokjes is op de Wilhelminapier en Katendrecht geen sprake. Je waant je eerder in de docklands van London, New York of Shanghai. De imposante skyline van Rotterdam groeit nog altijd met de dag.

Deze indrukwekkende hoogbouw op de Wilhelminapier en Katendrecht vormt het resultaat van zo’n dertig jaar stadsontwikkeling rondom de Rijnhaven. Er is hard gewerkt om Rotterdam Noord en Zuid met elkaar te verbinden als één stad aan de rivier. Met de komst van de Erasmusbrug werd Zuid in één klap vele malen toegankelijker en ontwikkelde de Wilhelminapier zich razendsnel van een verlaten havengebied tot een mondain deel van het stadscentrum. Wereldberoemde architecten, zoals Rem Koolhaas, Alvaro Siza Vieira en Sir Norman Foster, hebben er hun landmark achtergelaten. Ook vind je op dit kleine schiereilandje de drie hoogste gebouwen van Nederland en is OMA’s De Rotterdam zelfs het grootste gebouw van Europa.

Katendrecht begon juist in alle stilte aan een tweede jeugd, maar met de bouw van de Fenixlofts en de Groene Kaap krijgt het buurtje steeds meer allure. Duidelijk is dat men kan spreken van een heel bijzondere woonwijk midden in de haven, met het roemruchte havenverleden als geschiedenis en de nieuwe wooncomplexen als toekomst. Een toekomst waar overigens niet iedereen even gelukkig mee is, want gentrificatie kent ook z’n keerzijde.

In een wandeling met UrbanGuides maak je een interessante tocht over de Wilhelminapier en Katendrecht en kom je langs nieuwe woontorens, monumentale pakhuizen, industriële silo’s en bakfietswijkjes. Een professionele gids vertelt over dit roemruchte verleden en plaatst de huidige ontwikkeling van de spectaculaire nieuwe architectuur in een voormalig havengebied in zijn context.

Extra bezoek informatiecentrum Rijnhaven

Aan de hand van infopanelen en een spectaculaire maquette schets de gemeente de ambities en de voorwaarden hoe de Rijnhaven op korte termijn verder gaat ontwikkelen tot een duurzame verblijfsplek met veel aandacht en ruimte voor groen. Een gids van UrbanGuides kan de plannen verder toelichten.

Type

  • Wandeltour

Prijs/Duur

  • € 210,- excl. BTW per gids
  • 2 uur
  • Max 15 deelnemers per gids

Start Locatie

  • In overleg

Boek nu

Rondleiding mét bezoek aan infocentrum Rijnhaven €250,- excl. BTW per gids voor 2 uur