De koloniale geschiedenis van Rotterdam

De koloniale en slavernijgeschiedenis van havenstad Rotterdam lijkt niet direct zichtbaar. Veel fysieke verwijzingen zoals pakhuizen, scheepswerven en koopmanshuizen zijn in 1940 verwoest tijdens het bombardement op de stad. In 2019 liet de gemeente Rotterdam een groot onderzoek uitvoeren naar kolonialisme en slavernij. De verhalen en locaties uit dit onderzoek werden verwerkt in drie dikke wetenschappelijke publicaties.

Het is van belang om stil te staan bij het Rotterdamse koloniale verleden en de uitwerking hiervan in het heden. Door de kennis en het bewustzijn van deze geschiedenis van Rotterdam te vergroten, is deze superdiverse stad met veel biculturele inwoners beter te begrijpen. Het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ van De Open Monumentendag in 2021 gaf aanleiding om deze geschiedenis ook met rondleidingen zichtbaar te maken.

Samen met een deskundige en betrokken gids bezoek je verschillende locaties die direct of indirect zijn verbonden met het koloniale en slavernijverleden van de stad. Sommige historische gebouwen zijn nog steeds intact, zoals het voormalig V.O.C. Zeemagazijn in Delfshaven. Maar er zijn ook locaties waar deze geschiedenis de afgelopen jaren zichtbaar is gemaakt, zoals op de Lloydpier met het Slavernijmonument. Naast het delen van kennis en anekdotes, vormt deze tour een uitnodiging tot gesprek.

Foto: Aad Hoogendoorn

Type

  • Fietstour

Prijs/Duur

  • Op aanvraag
  • 1 à 3 uur
  • Max 15 personen per gids

Start Locatie

  • in overleg